13. un 14. maijā Daugavpilī norisināsies Skolu pārtikas forums – nozīmīgs reģionāls pasākums, kas pulcēs vienuviet pārtikas nozares profesionāļus, pašvaldību pārstāvjus, pedagogus un citās jomās iesaistītos no Baltijas jūras reģiona, lai kopīgi diskutētu par pārtikas izglītību un meklētu risinājumus ilgtspējīgākai pārtikas iepirkuma un patēriņa sistēmai skolās.
Foruma pirmā diena, 13. maijs, tiks veltīta pārtikas izglītības un atkritumu mazināšanas jautājumiem skolās. Forumu atklās Somijas vēstniece Latvijā Anne Saloranta. Ar atklāšanas uzrunām uzstāsies arī citi nozares speciālisti no Latvijas un Igaunijas, izceļot skolu pārtikas sistēmas attīstības virzienus. Dalībnieki iepazīsies ar Eiropas Komisijas pārtikas izglītības politiku, Latvijas pieredzi ēdināšanas sistēmas pārveidē un reģionālo iniciatīvu “No lauka līdz skolai”.
Pēcpusdienā prezentācijās un darbnīcā būs iespēja uzzināt par pārtikas aprites ekonomikas pieeju skolās, kā arī gūt pieredzi no Somijas, Igaunijas un Zviedrijas par pārtikas atkritumu samazināšanu un kopienu iesaisti. Dienas noslēgumā – vizīte pirmsskolas iestādē Daugavpilī.
Otrajā dienā, 14. maijā, uzmanība tiks pievērsta pārtikas publiskajiem iepirkumiem – gan politikas un regulējuma aspektiem, gan praktiskajiem risinājumiem ilgtspējīgai pārtikas iepirkšanai. Tiks aplūkotas īsās pārtikas piegādes ķēdes, mazo lauksaimnieku iesaiste, kā arī dažādas dinamiskā iepirkuma pieejas Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Somijā un Zviedrijā. Paneļdiskusijā un pēcpusdienas darbnīcā tiks meklēti kopīgi risinājumi, lai veidotu vienotu, ilgtspējīgu iepirkumu sistēmu Baltijas jūras reģionā.
Līdz 5. maijam var reģistrēties šeit.
Lai piedalītos pasākumā, reģistrācija ir obligāta.
PROGRAMMA
• 13. maijs, otrdiena, plkst. 09–21.
• 14. maijs, trešdiena, plkst. 08–21.
Norises vieta: Latgales Industriālais tehnikums
Adrese: Jātnieku iela 87, Daugavpils
Detalizēta programma pieejama šeit (angliski).
Darba valoda: angļu. Tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā.
Pasākumu organizē projekta “Apritīgas izmaiņas pārtikas jomā” (Circular FoodShift) komanda. Tas tiek īstenots ar Interreg Baltijas jūras reģiona programmas atbalstu. Projekta partneri un atbalstītāji: Sustainable Gastro, CPO LT, Latgales plānošanas reģions, Tartu apriņķa pašvaldību apvienība, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, biedrība “Zaļā brīvība”, Seinajoki Lietišķo zinātņu universitāte, Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā.