13. un 14. maijā Latgales Industriālajā tehnikumā, Daugavpilī, norisinājās Starptautiskais Skolu pārtikas forums, kura mērķis bija veidot kopīgu redzējumu par ilgtspējīgākām pārtikas sistēmām skolās. Divu dienu ilgā programma pulcēja vairāk nekā 80 profesionāļu no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas un Zviedrijas, lai meklētu risinājumus ēdināšanas kvalitātes uzlabošanai un stiprinātu pārtikas izglītību skolās.
Profesionāļiem veltītajā forumā piedalījās izglītības darbinieki, politikas veidotāji, iepirkumu speciālisti, vietējie ražotāji un pilsoniskās sabiedrības aktīvisti, kas kopīgi pārrunāja skolu ēdināšanas nākotni, galveno uzmanību pievēršot ilgtspējīgai ēdināšanai skolās. Šis pasākums ir noslēdzošais posms divus gadus ilgušajam projektam “Apritīgas izmaiņas pārtikas jomā”, kura galvenais mērķis ir sekmēt pārmaiņas skolu ēdināšanas sistēmā un samazināt pārtikas atkritumus skolu ēdnīcās.
Atklājot pasākuma pirmo dienu, Somijas vēstnieces Latvijā Anne Saloranta sniedza ieskatu, kā skolu ēdināšanas sistēma veidojusies un attīstījusies Somijā. Viņa arī akcentēja Somijas skolu ēdināšanas sistēmas stiprās puses, kā arī pārtikas atkritumu samazināšanas un aprites ekonomikas risinājumu veicināšanas nozīmi skolu ēdināšanas pakalpojumos – no skolas vadības lēmumiem līdz skolas solam:
“Somijā valsts skolām tiek piešķirti resursi, lai mājturības stundā skolēniem ne vien mācītu par ilgtspējīgu un sabalansētu uzturu un palīdzētu nostiprināt veselīgus ēšanas paradumus, bet arī to, kāpēc ir būtiski samazināt pārtikas atkritumus un kā to darīt dienu no dienas.”
Klausītāji iepazinās ar nozīmīgām starptautiskām iniciatīvām par pārtikas izglītības integrēšanu skolās. Latvijas pārstāvji stāstīja par panākumiem, mainot pārtikas iepirkumu metodes skolās un bērnu izpratni par veselīgu uzturu, bet Somijas un Zviedrijas pārstāvji dalījās pieredzē par pārtikas atkritumu samazināšanu. Dalībnieki piedalījās interaktīvā darbnīcā un viesojās vienā no Daugavpils pirmsskolas izglītības iestādēm, lai redzētu, kā iniciatīvas tiek īstenotas praksē.
Foruma otrā diena bija veltīta ilgtspējīgiem pārtikas iepirkumiem. Vietējā pieredzē dalījās Iepirkumu uzraudzības birojs, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs un Latvijas Ilgtspējīgu iepirkumu asociācija. Ar inovatīviem modeļiem mazo ražotāju iesaistei publiskajos iepirkumos iepazīstināja ārvalstu viesi – Lietuvas CPO LT, pārstāvji no Vallentunas pašvaldības Zviedrijā. Otrās dienas praktiskās darbnīcas dalībnieki izstrādāja redzējumu par kopīgu, pārrobežu dinamisku pārtikas iepirkumu sistēmu Baltijas jūras reģionam.
Forums notika ar Interreg Baltijas jūras reģiona programmas atbalstu un sadarbībā ar organizāciju “Zaļā brīvībā” (Latvija), Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru (Latvija), Latgales plānošanas reģionu (Latvija), Seinajoki Lietišķo zinātņu universitāti (Somija), organizāciju CPO LT (Lietuva), Tartu apriņķa pašvaldību apvienību (Igaunija), organizāciju “Sustainable Gastro” (Zviedrija) un Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju Latvijā.
Pasākumu vadīja Eva johansone. Fotogrāfe: Zaiga Pettere-Kaļiņina.