Tiešraides konferences “Great Taste – Zero Waste” mērķis bija veicināt ilgtspējīgu pārtikas izmantošanas kultūru un rast risinājumus, kā samazināt pārtikas atkritumus. Vienas dienas konference pulcēja Baltijas jūras reģiona ekspertus un ieinteresētās puses, kas darbojas gastronomijas, pārtikas un atkritumu samazināšanas jomā.
Konference deva iespēju apmainīties ar zināšanām un pieredzi starp Ziemeļvalstīm, Baltijas valstīm un Poliju – valstīm ar atšķirīgu vēsturisko attīstību un pieredzi saistībā ar pārtikas atkritumu samazināšanu un resursu optimālu izmantošanu.
Vairumā gadījumu pārtikas atkritumus var pārvērst par vērtīgu resursu. ES ik gadu atkritumos tiek izmests apmēram 88 miljoni tonnu pārtikas, ar kuru saistītās izmaksas lēšamas aptuveni 143 miljardu eiro vērtībā. Kamēr 20 % no kopējā saražotā pārtikas apjoma aiziet zudumos vai atkritumos, 33 miljoni cilvēku ik pārdienu nevar atļauties nodrošināt sev kvalitatīvu maltīti. Līdz ar to šobrīd vairāk nekā jelkad ir svarīgi cīnīties pret pārtikas atkritumiem.
Pasākuma laikā Baltijas jūras reģiona vadošie pētnieki un vides NVO pārstāvji prezentēja jaunākos atklājumiem pārtikas patēriņa un pārtikas atkritumu jomā, un EIT Food pārstāvji un citi eksperti prezentēja iespējamos risinājumus. Pasākumu ar diskusijām par kulinārijas jautājumiem noslēdza Polijas, Baltijas un Ziemeļvalstu labākie šefpavāri. Galvenā uzmanība tiks vērsta uz konkrētām metodēm pārtikas atkritumu samazināšanai, ko konferences dalībnieki varēs īstenot savā ikdienas darbībā.
Pirms pasākuma Dānijas sociālais uzņēmums Rub & Stub novadīja praktisku meistarklasi šefpavāriem par pārtikas atkritumu samazināšanu. Pasākums “Great Taste – Zero Waste” veicināja bezatkritumu pārtikas iniciatīvu “Zero Food Waste Manifesto”, kas tiks izstrādāta kā atklāts dokuments šī reģiona šefpavāriem, aicinot dalīties savā pieredzē un piedāvāt idejas, kā veidot nākotni bez pārtikas atkritumiem.
Konferenci organizēja Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, EIT Food, Dānijas Karalistes vēstniecība Latvijā un Dānijas Kultūras institūts Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.
GREAT TASTE - ZERO WASTE rīku komplekts, lai samazinātu pārtikas atkritumu daudzumu mājās un padarītu gatavošanas rutīnas videi draudzīgākas: https://bit.ly/ZeroWasteToolkit
GREAT TASTE - ZERO WASTE pētījumi un prezentācijas: https://www.greattastezerowaste.eu/