Diennakti ilgais pārtikas nozares inovāciju hakatons Future of Food notika Rīgā no 2020. gada 18. līdz 19. februārim. Hakatona mērķis bija atrast jaunus risinājumus un daudzsološas biznesa idejas tam, kā uzlabot pārtikas ražošanu, pārstrādi un patēriņu. Hakatons nodrošināja platformu, lai studenti, pētnieki, pārtikas nozares pārstāvji, uzņēmēji un eksperti kopīgi diskutētu par esošajiem izaicinājumiem nozarē, smeltos iedvesmu un izstrādātu jaunas idejas ar potenciālu uzlabot pārtikas nozari.
100 dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Dānijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Islandes, Somijas, Nīderlandes, Horvātijas, Ukrainas, Azerbaidžānas un Saūda Arābijas tika apstiprināti dalībai hakatonā. Kopumā hakatonam pieteicās vairāk nekā 200 dalībnieku no visas pasaules. Pēc piedāvāto ideju prezentācijām, tika izveidotas 16 komandas, kas veidoja konkrētus risinājumus kādā no četriem piedāvātajiem virzieniem: pārtikas atkritumi (food waste), plastmasas ierobežošana, jaunā pārtika (new food) un digitalizācija.
Ideju izstrādē palīdzēja 11 starptautiski pieredzējuši mentori ar pieredzi pārtikas nozarē, uzņēmējdarbībā un tehnoloģiju vidē. Mentoru vadītajās darbnīcās tika pārrunāts, kādas ir pagaidām vēl neizmantotās inovācijas un jauninājumi pārtikas produktu mazumtirdzniecībā, kā izmainīt pārtikas nozares sistēmu un ražošanu, kā tuvoties ilgtspējīgākai dzīvei, kurā ir mazāk pārtikas atkritumu, kā izprast un novērtēt radītā produkta vērtību un nepieciešamību citiem, kā veiksmīgi prezentēt sevi un savu ideju. Šīs diskusijas palīdzēja hakatona dalībniekiem ideju izstrādē un, cerams, noderēs arī nākotnē.
Dalībniekiem bija iespēja strādāt, gūt vērtīgas atziņas, zināšanas un iedvesmoties no tādiem plaši pazīstamiem ekspertiem kā Sauli Bēms (Sauli Böhm), pārtikas nozares jaunuzņēmuma ResQ Club vadītājs; Juhani Mikenens (Juhani Mykkänen), plaši pazīstamā servisa Wolt līdzdibinātājs; Šantele Engelena (Chantal Engelen), pārtikas nozares jaunuzņēmuma Kromkommer līdzdibinātāja, Sabīne de Vite (Sabine de Witte), Nīderlandes jaunuzņēmumu asociācijas pārstāve un pieredzējusi eksperte mārketingā; Sandra van Kampena (Sandra van Kampen), pārtikas industrijas uzņēmuma De Schaal van Kampen dibinātāja; Eftona Halorāna (Afton Halloran), pārtikas nozares sistēmu pārmaiņu konsultante; Gustavs Fernstroms (Gustav Fernström), Rimi Baltic mārketinga un biznesa attīstības direktors; Vigants Lesausks, jaunuzņēmuma Printify pārdošanas vadītājs; Anna Andersone, uzņēmēja un Riga TechGirls pārstāve; Krišs Pujāts, pētnieks, uzņēmuma SSS līdzdibinātājs un vadītājs; un Līna Sarma, TechHub Riga vadītāja. Hakatonu moderēja Kalums Kamerons (Calum Cameron), jaunuzņēmumu mentors.
Trīs labākās komandas sadalījās 10 000 EUR lielo balvu fondu, ko nodrošināja mazumtirdzniecības ķēde Rimi Latvia, kas darbosies kā sākuma kapitāls, lai turpinātu izstrādāt piedāvātās idejas.
Galveno balvu - 5000 eiro tālākai attīstībai ieguva komanda «JarBuddies», kas izstrādāja produktu fermentēšanas aplikāciju, kas palīdz sekot līdzi procesam un sniedz iespēju sazināties ar citiem fermentācijas entuziastiem. Komandā piedalījās dalībnieki no Dānijas, Latvijas Nīderlandes un Horvātijas. Papildus galvenajai balvai vienam uzvarētāju komandas dalībniekam tiks nodrošināta iespēja bez maksas apmeklēt tehnoloģiju konferenci The Next Web, kas norisināsies Amsterdamā 18. un 19. jūnijā.
Komanda «Broccoli», kas darbojas arī RTU biznesa pirmsinkubatorā « RTU IdeaLAB», ieguva otro vietu un 3000 eiro tālākai idejas attīstībai. «Broccoli» strādā pie aplikācijas, kas ievadītās receptes pārkonvertē par nepieciešamo produktu sarakstu, kurus var iegādāties interneta veikalā. Trešās vietas ieguvēji komanda «Green Bytes» no Islandes, piedāvāja platformu, kas apkopo informāciju no dažādiem restorāniem, lai paredzētu konkrētu pasūtāmo preču skaitu, kā rezultātā tiktu samazināti pārtikas atkritumi, turpmākajai projekta izstrādei saņēma 2000 eiro. Kopumā hackathon tika prezentētas 16 idejas.
Hakatons norisinājās tieši pirms Baltijas vadošās jaunuzņēmumu un tehnoloģiju konferences TechChill2020 un hakatona dalībnieki saņema iespēju pēc hakatona bez maksas apmeklēt TechChill konferenci 20. un 21. februārī kopā ar 2000 jaunuzņēmumu dibinātājiem un tehnoloģiju nozares entuziastiem.
Pārtikas nozares inovāciju hakatonu organizēja Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, EIT Food Hub Latvia, Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrika un Nīderlandes Karalistes vēstniecība Latvijā sadarbībā ar Helve. Informācija par projektu www.futureoffood.eu